Project


Project e-Healthy Habits is een uitwisselingsproject tussen een basisschool in Nederland en Uruguay. Via sociale media gaan kinderen leren over gezonde voeding en gewoontes in hun eigen land, en die van hun internationale 'klasgenoten'. We zien het als een nieuwe vorm van gezondheidsvoorlichting. Via deze blog laten we zien hoe we dit project opzetten en uitvoeren, welkom!

18 november 2010

Kennismaking via Skydrive

Sinds de tweede week van november zijn de 2 scholen met elkaar virtueel verbonden. Groep 8 van de Plechelmus werkt met grupo 6a samen en groep 7 met grupo 6b van Escuela 41. In Uruguay maken ze gebruik van de XO laptops, in Nederland werken ze met kleine notebooks. Maar hoe werken zij dan virtueel samen? 

De kinderen gaan vooral visueel te werk. Middels foto’s en een enkel woordje Engels zullen ze met elkaar kennismaken. Hoe leven wij, wat eten en drinken wij en wat doen we dagelijks? Zaken die grafisch goed vast te leggen zijn en via het internet met elkaar gedeeld kunnen worden.

Het bleek alleen lastig om een geschikt web-based medium te vinden dat voldeed aan onze eisen. Van belang was dat ze op een niet-openbare ruimte konden samenwerken (privacy) en het gebruik van het medium zowel in het Spaans als in het Nederlands is. Vooral de technische beperking van de XO laptop (alle Flash applicaties vielen af) was een knelpunt, in combinatie met een lage internet upload en download in Uruguay.

Uiteindelijk bleek Skydrive, van Hotmail en MSN Live, een medium om foto’s prive te delen en te becommentariĆ«ren. Elke groep heeft zijn eigen log-in. Elke leerling heeft zijn eigen mapje om foto’s te uploaden, die automatisch gedeeld wordt met de groep in het andere land. Ook kunnen ze foto’s een omschrijving geven (‘This is my breakfast’) en reageren (‘It looks healthy’).

Binnen het album van de klas heeft elke leerling zijn eigen map.
Binnen die map stelt hij/zij zichzelf voor met plaatjes.
Door op een foto te klikken krijg je deze groter te zien. Ook kun je dan een opmerking plaatsen.
In de 3de en 4de week van november gaan ze allemaal foto’s nemen en uploaden van hun dagelijkse dieet en actviteiten. Deze worden vervolgens in klassikale workshops bekeken en bediscusseerd: hoe ziet mijn dieet eruit en hoe verschilt dit van mijn internationale vrienden? Binennkort meer over deze ervaring!

1 opmerking: