Project


Project e-Healthy Habits is een uitwisselingsproject tussen een basisschool in Nederland en Uruguay. Via sociale media gaan kinderen leren over gezonde voeding en gewoontes in hun eigen land, en die van hun internationale 'klasgenoten'. We zien het als een nieuwe vorm van gezondheidsvoorlichting. Via deze blog laten we zien hoe we dit project opzetten en uitvoeren, welkom!

2 november 2010

Voeding in Uruguay

Op een escuela de tiempo completo, zoals escuela 41, krijgen de kinderen ontbijt, een lunch en merienda. Merienda is een ‘vierde’ maaltijd die aan het einde van de middag genomen wordt. Maar wat eten ze dan in Uruguay?

Wat eten ze achter dit hek op escuela 41?
Eind oktober heeft Mark een kijkje in de keuken genomen bij escuela 41. Hoewel de school niet deelneemt aan het nationale project Merienda Saludable, een programma ter stimulering van gezonde voeding op school, vindt de directie dat de kinderen er gezond eten. Met de lunch als meest belangrijkste maaltijd in Uruguay, was het weekmenu als volgt:
  • Maandag: een stampot van andijvie, gehakt, ui, paprika, ei, geraspte kaas, haver en witte saus. 
  • Dinsdag: een koude pasta salade met ham, witte kaas, tomaten, eieren en mayonaise. 
  • Woensdag: gefrituurde schnitzel met sla en tomaten. 
  • Donderdag: rijst met tonijn, wortel, ei, tomaten, doperwten en mayonaise. 
  • Vrijdag: pasta met een rode tomatensaus met gehakt, ui, wortel en paprika. 
Normaal gesproken is in de week het toetje van de lunch 3x fruit en 2x een zoetig toetje. Het ontbijt is in principe een chocolademelk met brood en zoet beleg, wat vaak hetzelfde is voor de merienda. Tussen de maaltijden door zijn veel zoetigheden te zien (snoepjes, koekjes) op het schoolplein en in de klas. 

De Uruguayaanse schijf van 6.
Is dit een gebalanceerd voedingspatroon? Dat laten we voor nu in het midden. De koks zijn ervan overtuigd dat de kinderen minder goed eten als ze in de weekenden thuis zijn. Omdat dit patroon niet bekend is, gaan de kinderen juist op dat moment de foto’s nemen tijdens dit project. En zullen we zien wat de verschillen zijn met hun internationale vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten